You are currently viewing Nebi’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) Ayrıcalıkları

Nebi’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) Ayrıcalıkları

İmâm Suyûtî -rahimehullah- Al-Hasâisu’l-Kubrâ (mânâsı; büyük özellikler) kitabında şöyle demiştir:

“Diğer Nebilere verilmiş olan hiçbir mucize ve fazilet yoktur ki, onun bir benzeri veya daha üstünü Efendimiz Muhammed’e (sallallahu aleyhi ve sellem) verilmiş olmasın.”

1-Allah’ın Cibrîl’i (as), Nebî’ye gerçek suretinde göstermesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

2-Göğsünün yarılması, omuzları arasında nübüvvet mührü bulunması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

3-Allah’ın, şefaati sebebiyle amcası Ebû Tâlib’in azâbını hafifletmesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

4-İsrâ ve Miraç yolculuğu, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

5-İsrâ ve Miraç yolculuğunda, Beyt-i Makdis’te Nebilere ve Allah’ın diğer elçilerine namazda İmam olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

6-Kur’ân-ı Kerîm, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

7-Kıyâmet gününe kadar, mucizesi olan Kur’ân-ı Kerîm’in varlığını sürdürecek olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

8-Okuma ve yazması olmayan bir ümmî olduğu hâlde, kendisine Kitâb verilmiş olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

9-Kitâbında Nâsih ve Mensûh bulunması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

(Nâsih hükümler ve mensûh hükümler: Kur’ân ve hadîslerde hükmü iptal eden ve hükmü iptal edilen hükümler.)

Allâhumma salli alâ Sayyidinâ Muhammad wa alâ âlihi wa sahbihi wa sallim.

10-Hâtemu’n-nebiyyîn (nebîler zincirinin son halkası) ve onlar arasında en son gönderilen olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

11-Şeriatinin kıyamet gününe kadar yürürlükte kalacak olması ve kendisinden önceki tüm şeriatlerin hükümlerini iptal etmiş (yürürlükten kaldırmış) olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

12-Kendisine Arş’ın altındaki hazineden Bakara Suresinin sonunun (son ayetlerin) verilmesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

13-Kendisine Fatiha Suresinin verilmiş olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

14-Davetinin, insanların tümünü kapsaması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

15-Nebîler arasında kendisine en fazla tâbi olunmuş Nebi olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

Allâhumma salli alâ Sayyidinâ Muhammad wa alâ âlihi wa sahbihi wa sallim.

16-Önceki ve sonraki günahlarının bağışlanmış olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

17-Allah’ın kendisine Kevser nehrini vermesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

18-Âlimlerin ittifak ettiği üzere, cinlere de gönderilmiş olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

19-Onun Kevser nehrinin, Nebilerin en kutsal yeri olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

20-Gazvelerinde Allah’ın kendisini meleklerle desteklemesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

21-Kendisine hesabın başlangıcında en büyük şefaat olarak Makâm-ı Mahmûd (övülmüş makam) verilmiş olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

22-Kıyâmet günü Arz’dan çıkanların (yani toprağın altından kalkanların) ilki olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

23-Kıyâmet günü kendisine hamd sancağı verilecek olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

24-Cennete girenlerin ilki olacak olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

Allâhumma salli alâ Sayyidinâ Muhammad wa alâ âlihi wa sahbihi wa sallim.

25-O’nun Mescid-i Nebevî’sinde kılınan namazın, diğer mescitlerde kılınan namazdan -Mescid-i Harâm hâriç- bin kat fazîletli olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

26-O’nun iki şehri olan Mekke ve Medîne’ye Deccâl’in girememesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

27-Şehrine vebanın girmemesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

28-Allah Subhânehu’nun, O’nun dînini diğer bütün dînlere üstün kılmaya kefil olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

29-Îmânın, âhirzamanda O’nun şehrine dönecek olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

30-Evi ve minberi arasının, cennet bahçelerinden bir bahçe olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

31-Kıyâmet günü minberinin havzı üzerinde olacak olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

Allâhumma salli alâ Sayyidinâ Muhammad wa alâ âlihi wa sahbihi wa sallim.

32-Arz’ın hazîne anahtarlarının kendisine verilmiş olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

33-O’na mahsus olarak göğsün genişletilmesi, yükün hafifletilmesi ve şânın yüceltilmesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

34-Allah katında, yaratılanların en kıymetlisi olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

35-Kıyâmet günü O’nun (sallallahu aleyhi ve sellem) nesebi hâriç her nesebin kesilecek olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

36-Nebîler ve diğer peygamberler hâriç, Ashâbının bütün âlemlerden üstün olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

37-Allah’ın, tüm vahiy mertebelerini O’nda toplamış olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

38-Ahmed olarak isimlendirilmesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

39-Deccâl konusunda, kendisinden önceki bir Nebiye açıklanmamış olanların kendisine açıklanmış olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

40-Allah’ın kendisine bağışlanmış olduğunu, O henüz diri iken (hayatta iken) haber vermiş olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

41-O’nun memleketi (şehri) olan Mekke’nin, geriye kalan şehirlerden üstün olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

Allâhumma salli alâ Sayyidinâ Muhammad wa alâ âlihi wa sahbihi wa sallim.

42-Allahu Teâlâ’nın, Kitâb-ı Kerîm’inde, O’nun hayatına yemin etmiş olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

43-Varlığının âlemlere rahmet olması ve hatta kâfirler için dahi azabın ertelenmesine sebep olması, geri kalan diğer ümmetlerde olduğu gibi ceza vermekte acele edilmemesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

44-Cinlerden bir taifenin Müslüman olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

45-Allah’ın Kur’ân’da kendisini şereflendirme ve yüceltme maksadı ile, ismi ile seslenmemesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

46-O’na (sallallahu aleyhi ve sellem) ismi ile seslenilmesinin ümmete yasaklanmış olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

47-Ölüye kabrinde kendisinden (sallallahu aleyhi ve sellem) sorulması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

48-Allah’ın, gelecekle ilgili gaybî meseleleri kendisine haber vermiş olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

49-Kendisinden sonra eşleri ile evlenilmesinin kesinlikle yasaklanmış olması, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

50-Düşmanlarının kendisine isnat ettiği konularda, O’nun beraatını Allah’ın üstlenmesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

51-Allah’ın O’na cennet ve cehennemi göstermesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

52-Namazda arkasındakileri görmesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

53-Kendisine lafzı az manası çok konuşabilmenin (kapsamlı konuşma) verilmesi, Nebî’nin (sallallahu aleyhi ve sellem) ayrıcalıklarındandır.

Allâhumma salli alâ Sayyidinâ Muhammad wa alâ âlihi wa sahbihi wa sallim.

Sayyid Magdy Dawoud